Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ady és Antigoné a magyarérettségin

eduline.hu | 2024. 05. 06. | 10:11:47
Újdonság a korábbi évekhez képest az irodalmi műveltségi teszt.
Ady és Antigoné a magyarérettségin
Átadják egy fővárosi középiskola intézményvezetőjének a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatalában 2024. május 6-án (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok a magyarérettségi első feladatrészében május 6-án, hétfőn – írja az eduline.hu.

Az I. feladatlapban jellemzően egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Ezt követi a szintén I. részhez tartozó irodalmi műveltségi teszt, amivel további 20 pontot szerezhetnek a vizsgán.

Ilyen feladat idén először van az érettségiben, hiszen ez váltja a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát.

Az idei tesztben számonkérnek többek között memoritereket, egyéb irodalmi alkotásokat, korstílusokat és műfajokat is. Feltűnik a feladatlapban az Antigoné és Ady Endre, a diákoknak pedig egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

Hirdetés
Hirdetés