Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsz évvel ezelőtt magyarok milliói ünnepelték az uniós csatlakozást

Cívishír | 2024. 05. 01. | 10:23:20
„Örüljünk együtt. Ünnepeljünk együtt. Legyen sikeres évszázada Magyarországnak!” – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök 2004. május 1-jén.
Húsz évvel ezelőtt magyarok milliói ünnepelték az uniós csatlakozást
Gyorsan elrepült ez a 20 év (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unió történetének legnagyobb bővítését húsz éve ünnepelték Strasbourgban. 2004. május 1-jén a tíz csatlakozó ország parlamentjének vezetője átadta országuk zászlaját az Európai Parlament akkori elnökének, Pat Coxnak.

Az EU 15-ről 25-re nőtt, miután Ciprus, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott hozzá.

A blokk jelenleg 27 országot foglal magában — Horvátország csatlakozott legutóbbi, 2013-ban. Az Egyesült Királyság 2016 júniusában úgy döntött, hogy távozik, majd 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból.

A magyarok 2003. április 12-én népszavazáson döntöttek arról, hogy csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz. Az összes parlamenti párt a csatlakozás mellett kampányolt. Az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka támogatta a belépést. Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter aláírta Magyarország nevében a csatlakozásról szóló dokumentumot Athénben 2003. április 16-án. A dokumentumot december 15-én erősítette meg az Országgyűlés, a ratifikációs okmányokat december 23-án Rómában helyezték letétbe.

Mint írtuk, 2004. május 1-jén hazánk csatlakozott az unióhoz, és a tagállamok közül elsőként az Egyesült Királyság, Írország és Svédország nyitotta meg a munkaerő-piacot a magyarok előtt, méghozzá a csatlakozás napján. A csatlakozás alkalmából a Parlament előtt ünnepélyesen felvonták a magyar zászlót, majd katonazenekar játszotta el az unió himnuszának számító Örömódát. Mindeközben a sétálóutcává változott Andrássy úton uniós nemzetek zenéit hallgathatták az újdonsült uniós polgárok a tagállamok színeire festett padokon. Volt olyan falu, ahol három és fél kilométeres nemzeti szalagot feszítettek ki, máshol utcabállal és a régi magyar szokások felelevenítésével ünnepeltek.

„Európa nagyszerű esély, nagyszerű lehetőség. Nem több, nem kevesebb. A magyar képességek, a magyar emberek tehetnek ebből az esélyből, ebből a lehetőségből csodát. Örüljünk együtt. Ünnepeljünk együtt. Legyen sikeres évszázada Magyarországnak! – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök 2004. május 1-jei ünnepi beszédében.

A leginkább látványos változás valószínűleg mindenki számára az volt, amikor végül 2007 decemberében csatlakoztunk a schengeni térséghez, amelynek köszönhetően ma már több mint 400 millió ember utazhat szabadon a schengeni tagállamokban anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesnie. A csatlakozás gazdaságilag is megérte: 2004 és 2022 között összesen több mint 83 milliárd eurót kapott Magyarország az Európai Uniótól, miközben hazánk 20 milliárd eurót fizetett be az uniós költségvetésbe. Országunk nettó haszonélvező, szemben például Németországgal, Dániával, Írországgal, Ausztriával vagy Finnországgal, akik viszont nettó befizetők – vagyis nagyobb összeget tesznek az uniós költségvetésbe, mint amekkorát visszakapnak.

A 10 legnagyobb EU-s beruházás között van például a budapesti 4-es metróvonal első szakaszának kiépítése, az M30 autópálya építése Miskolc és Tornyosnémeti között, a MÁV emeletes vonatai vagy a ​​83. számú főút M1 autópálya és Pápa közötti szakaszának fejlesztése.

Hirdetés
Hirdetés