Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan készül a tökéletes hummusz?

Támogatott tartalom | 2025. 05. 29. | 14:05:32
Hogyan készül a tökéletes hummusz?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hummusz kifejezés még mindig sokak előtt ismeretlen, netán összekeverik a jelentését a termőfölddel. Persze aki a nemzetközi kulináris világban kicsit is jártas, az tudja, hogy egy krémes állagú közel-keleti ételről van szó.

Egészséges étel a hummusz?

Le kell szögezni, hogy az egyik legegészségesebb eledelről beszélünk. Rendkívül magas a fehérjetartalma, hiszen alapanyaga a hüvelyes csicseriborsó. A hummusbar fast casual éttermei mindig kiváló minőségű hummuszt kínálnak, akár ott fogyasztjuk, akár az étel kiszállítás mellett döntünk – ráadásul villámgyorsan megkapjuk.

A csicseriborsónak további kiváló tulajdonságai vannak: sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, úgy mint a magnézium, vas, cink és kálium. Sőt, még folsavat, B1- és B6-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe általa.

A hummusz másik fő összetevője a tahini, ami nem más, mint finomra őrölt szezámmagból készült, sűrű állagú massza. Ő is a természet kis csodája, hiszen a vas mellett a réz- és a szeléntartalma is igen magas. Van benne kalcium is, ami a csontjainknak kifejezetten előnyös.

A két fő alapanyagon kívül még fokhagyma és citromlé is megtalálható a hummuszban. Az utóbbiról tudjuk, hogy természetes antibiotikum, elpusztítja a szervezetbe kerülő baktériumok, vírusok és gombák jelentős részét. Óvja a szívet és az érrendszert, kiváló méregtelenítő. Nos, ha valakinek eddig kétségei voltak a hummusz egészségre gyakorolt hatásait illetően, most bátran elfelejtheti azokat!

Hogyan készül a tökéletes hummusz?

Persze kiváló ízű és minőségű hummuszt ehetünk egy spéci étteremben, de otthon is megpróbálkozhatunk elkészíteni olykor, ha időnk engedi. A csicseriborsót áztassuk be éjszakára, és másnap főzzük meg! Ha konzervet használunk, az is jó megoldás. Tegyük turmixgépbe, és addig forgassuk, amíg teljesen krémes állagú nem lesz! Ne sajnáljuk az időt, minél tovább turmixoljuk, annál lágyabb krémet kapunk.

Ezután tegyük hozzá a tahinit, a citromlevet és kevés zúzott fokhagymát! A tahinit boltban érdemes megvásárolni, hacsak nincs otthon tuti jól működő, szezámmag darálására is alkalmas darálónk. Még mindig a turmixgépet használjuk az összes anyag elegyítéséhez. Célszerű többször kóstolni, és ízlés szerint adagolni a hozzávalókat. Fűszerként sót és római köményt használjunk, az alap hummusz elkészítéséhez mindösszesen ezekre van szükség.

Azt már egyéni ízlésünk dönti el, hogy miből mennyit teszünk bele, de a titok a kitartó turmixoláson múlik. Tálalhatjuk pitával, pirítóssal, zöldségrudacskákkal, de a falafel kísérőjeként is remek választás.

Nyitottság más nemzetek konyhái iránt

A magyar konyha bizonyos értelemben utánozhatatlan, de vannak hátulütői is. Lehangoló statisztikai adatok szólnak az elhízásról és ennek a járulékos veszteségeiről, úgy mint a szívbetegségek, keringési problémák.

Nyitni más nemzetek konyhái felé, vagy egyszerűen csak szemléletet váltani azzal kapcsolatban, mi kerüljön a tányérunkra, mindenképp hasznos lehet. Nemcsak az egészségünket óvjuk meg, de sokkal színesebbé tehetjük étkezésünket.

Hirdetés
Hirdetés