Hirdetés

Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint

Cívishír | 2024. 12. 20. | 17:26:08
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Nem szép, de finom! (Fotó: Cservenyák Katalin)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szaporodnak a közösségi oldalakon a repedt bejglikről készült képek. Mintha szeletelés után bármi is látszana ebből. Nos, mi itt nem akarnánk a szerencsétlenül járt háziasszonyok táborát szaporítani, inkább olyan sütemény leírását kerestük, amit nem lehet elrontani.

Régi receptet akartunk. Olyan ízt, amilyet dédanyáink készíthettek az ünnepi asztalra a múlt század elején.

Belelapoztunk hát Ady Lőrincné (1858-1937) süteményes könyvébe (épp tíz évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban Érmindszenten), s azon gondolkodtunk, vajon melyik finomsággal várhatta haza anyja Ady Endrét karácsonyra, ha költőfia hazament a falujába. Legyen mondjuk a londoni rudacska! Ahhoz kell dió.

Lássuk, hogyan készítette ezt az egyszerű, de nagyon finom süteményt Ady édesanyja!

Londoni rudacska

„21 dkg lisztet, 14 dkg vajat vagy 9 dkg zsírt, 6 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját összegyúrunk, és pihenni teszünk. Később fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Ízzel megkenve a következő habot tesszük rá: 2 tojás kemény habjához hozzákeverünk 21 dkg darált diót, 21 dkg cukrot, és ezt rákenjük az ízre, de vigyázva, hogy össze ne vegyüljön. A tetejét cukros dióval meghintve sütjük. Ha megsült, hosszúkás rudacskákra felvágjuk.”

A tészta (mi zsírt használtunk) első nekifutásra nem állt össze, de tudjuk, fél deci langyos tej csodákra képes – máris gyúrható lett. A pihentetés után egy nagyobb (35x30 cm-es), kizsírozott, lisztezett tepsibe simítottuk a fél ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát, megszurkáltuk (felesleges) és 180 fokra előmelegített sütőben rövid ideig elősütöttük. Míg a tészta sült, a fehérjét kemény habbá vertük, majd hozzáadtuk a cukrot és a darált diót.
A félig megsült tésztát megkentük barackízzel, majd erre óvatosan, hogy a lekvárral el ne keveredjen, rásimítottuk a habos keveréket. A sütőbe visszatoltuk, és készre sütöttük. Hidegen szeleteltük.

Nem szép, de finom. Jó étvágyat!

Cseka

(A londoni rúd/szelet egyébként a mai napig népszerű sütemény, leírása némi eltéréssel több receptes oldalon is megtalálható.)

Hirdetés
További híreink
Visszahívja az Auchan az egyik fűszerét
Visszahívja az Auchan az egyik fűszerét
A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egyes csoportjai rákkeltő hatásúak.
A legjobb karácsonyi filmek
A legjobb karácsonyi filmek
Amelyek igazán ünnepivé teszik az év végét.
Könnyed költözés titkai
Könnyed költözés titkai
Hogyan zajlik egy irodaköltöztetés?
Depresszió és szorongás
Depresszió és szorongás
Érzelmi akadályok és természetes megoldások.
Nemzeti gyásznap: elmarad a nyíregyházi fesztivál
Nemzeti gyásznap: elmarad a nyíregyházi fesztivál
Ferenc pápa búcsúztatását április 26-án, szombaton délelőtt 10 órától tartják.
Ingyen lepcsánka jár a nyíregyháziaknak
Ingyen lepcsánka jár a nyíregyháziaknak
Csak ki kell menni az adventi forgatagba.
Egy encsi és egy tarcali éttermet is elismer a Michelin
Egy encsi és egy tarcali éttermet is elismer a Michelin
A Michelin Guide etalon a gasztronómiában.
Utazás a kóser konyha világába Nyíregyházán
Utazás a kóser konyha világába Nyíregyházán
Zsidó gasztronómiai fesztivált rendeznek.
A gasztronómia szerelmeseinek kedveznek Nyíregyházán
A gasztronómia szerelmeseinek kedveznek Nyíregyházán
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Elhunyt Frank Júlia
Elhunyt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.